Üdvözöljük, lépjen be fiókjába vagy regisztráljon.
Kategóriák

Kérem, hívjanak vissza

Írja le néhány szóban, milyen témában kér visszahívást!

Csak számokat adjon meg! (Pl.: 0612856608)
ettől eddig
captcha
Bezárás

Magyar autógyárak katonai járművei

Fogyasztói ár:
9,700 Ft

Nettó ár: 9,238 Ft
Mennyiség:       
Kiadó: Maróti Könyvkiadó
Rendelési szám:
Raktári hely MOT6
Szerző: Dr. Varga A. József (szerk.)
ISBN szám: 9639005959
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 498
Nyelv: magyar
Kötés: keménytáblás
Belív: 4 színnyomás
Méret: 215 x 300 mm
Raktárkészlet: 899
Nyilvántartás: 2840

Magyar autógyárak katonai járművei

Szerzők:
Dr. Bárdos András, Dr. Bonhard Attila, Dr. Dombrády Lóránt, Flaisz Imre, Hajdú Ferenc, Haris Lajos, Haris Ottó, Korbuly Ádám, Lányi Aladár, Dr. Rusz József, Szabados Péter, Szabó Miklós, Varga Ádám, Dr. Varga A. József

Magyar autógyárak katonai járművei

A könyv a kezdetektől szinte napjainkig dolgozza fel a katonai megrendelésre készült járművek fejlesztésének és gyártásának történetét. A hazai autógyártásnak egy olyan területéről kíván átfogó képet adni, amelyikről az elmúlt évtizedekben keveset lehetett olvasni, mivel a haditechnikai eszközöket mindig a katonai titoktartás kötelezettsége kísérte. A magyar ipar - ezen belül a hadiipar - 1905-től 2000-ig több mint 250.000 db haszonjárművet és páncélozott járművet gyártott. Ennek során a konstruktőrök generációja váltotta egymást, akik mindig tudtak újszerű és élvonalbeli típusokat alkotni. Ha volt megrendelés és feladat, akkor a mérnökök azt nemzetközi szinten megoldották.

A száz évet felölelő írások a honvédségi megrendelésre gyártó vállalatok bemutatása során részletesen ismertetik az egyes típusokat és azok technikai paramétereit. Egy-egy gép- és harckocsi kifejlesztése mindig nagyon sok mérnök, műszaki szakember tevékenységét kötötte le, ugyanakkor egy új eszköz megalkotásakor azt nem lehet elvárni, hogy minden alkatrészében és megoldásában merőben új legyen. Minden új alkotás egy előzőre épült és épül ma is. A könyv ezt a folyamatot is megpróbálja érzékeltetni és ezen a területen számos érdekességgel találkozhatunk. A szerzők törekedtek arra is, hogy azokról a hadmérnökökről, mérnökökről is megemlékezzenek, akik kiemelkedő szerepet töltöttek be a katonai járművek tervezésében és ezen túlmutatóan a hazai autógyártásban. A nemzetközi tapasztalatok átvételével a magyar hadmérnökök és alkotásaik nem csak a hazai fejlesztésekhez járultak hozzá, hanem nagyon sok műszaki megoldásuk más országban került alkalmazásra és az itthoninál hatalmasabb gyárak vették igénybe a magyar szakemberek tudását. Ezek a tények pedig méltán tölthetik el büszkeséggel az összeállítást most olvasókat és remélhetőleg az elődök tevékenységének elismerése hozzájárul ahhoz, hogy emléküket minél többen megőrzik.
 
 

 • A harc- és gépjárműfejlesztések kezdete
 • A két világháború közötti évek és a katonai járműfejlesztések
 • Páncélos katonai járműgyártás a Weiss Manfréd RT Művekben, 1925-1945
 • A Magyar Waggon és Gépgyár katonai járműgyártása 1920-1945
 • Magyar páncélosok 1920-1938
 • A magyar harckocsi és gépjárműgyártás 1938-1944 között
 • A páncélos- és gépjármű-technikai eszközök második világháború utáni fejlődéstörténete
 • A második világháború utáni harc- és gépjárműfejlesztések
 • Az 1970-es évek utáni katonai járműfejlesztések
 • A Csepel Autógyár hondvédségi gépjárművei
 • A Magyar Vagon- és Gépgyár és a katonai megrendelések
 • Az Ikarus Karosszéria és Járműgyár
 • A Gödöllői Gépgyártól a CURRUS Rt-ig
 • A Gépjármű Beszerzési Program